ТЕРМАЛНИ БАТЕРИИ

   Термалните батерии са първични литиеви батерии, които са напълно инертни преди активиране.  Поради това те са напълно без поддръжка в продължение на много дълго съхранение на годност и са единствените източници на енергия, които могат да работят надеждно, при много тежки условия.

   Термалните батерии са с висок топлинен заряд и се използват само за военни приложения. Представляват идеални електрически източници за електронно-експлоатирани насочващи системи в ракети, подводни съдове, земя, море и въздушни отбранителни системи. В продължение на много години, те са средство на първи избор на захранване за управляеми ракети и ядрени оръжия. Използват електролит, като смес от литиев хлорид и калиев хлорид, който е твърд и инертен при нормална температура, но който е разтопен на работна температура.

   Термалните батерии се предлагат в различни размери, като изход от няколко вата в продължение на няколко секунди, до няколко киловата за десетки минути или дори няколко часа. Така също се използват при спешни доставки на въздухоплавателни средства, електронни предпазители и различни подводни устройства. Оптимално решение са за бърза доставка на електрическа енергия. За разлика от първоначално литиевите батерии, те са особено добри в справянето с импулсни натоварвания. Термалната батерия е идеалното решение за артилерийски снаряди и интелигентни боеприпаси, поради присъщите й качества, особено по отношение стабилността към средата и условията на съхранение.

   Изискванията към термалните батерии днес са значително по-ниски, отколкото в миналото, поради отмяната на програми за развитие на оръжия и други съкращения на отбраната, без предвидим растеж в близко бъдеще. Въпреки това те са оценени за допълнителни военни и търговски приложения, като аеронавтика, оптика и като аварийно захранване за повечето въздухоплавателни средства.

Знаете ли, че...

в."Стандарт": 300 лв. глоба за хвърлен тостер в кофата за смет 27.08.2013 прочети повече "24 часа": По 80 коли на ден се рециклират в базата на Макметал холдинг 04.06.2013 прочети повече

Новини

Eкобатери АД изпълни задълженията си за 2013г. 12.06.2014 прочети повече Рециклиране на стари батерии 07.04.2014 прочети повече Нова Наредба за определяне на реда за заплащане на продуктовата такса  06.01.2014 прочети повече