ЕКО НОВИНИ

Рециклиране на стари батерии

Рециклирането като цяло е от изключително значение за околната среда и за населението по света. Замисляли ли сте се какво правите с изхабените или старите си батерии? Повечето хора ги изхвърлят заедно с битовите си отпадъци.

Това за съжаление е пагубно за природата, а някой ден ще стане пагубно и за нас самите. Ако в скоро време не се вразумим и не започнем да ценим природата, рано или късно тя ще си го върне. Крайно време е да се направят законови промени и да се започне с налагането на глоби. Рециклирането на стари батерии е един страхотен начин да помогнем на природата и да осигурим едно светло бъдеще за следващите поколения.

Ако батериите не се рециклират правилно, има риск това да се окаже опасно за човека и околната среда. Те съдържат изключително вредни метали и химикали като никел, кадмий, живак, олово, магнезий, цинк, желязо, литий и различни киселини. Когато те не се рециклират, тези отрови попадат в почвата. Оттам шансът да попаднат в подпочвените води е огромен. Това води и до глобално замърсяване. Реки, морета, океани, всички те са застрашени. Рибата, която хората консумират също може да погълне тези тежки метали, както и в земеделската продукция. Всичко изброено би се отразило на човешкото здраве.

В Европа от години насам батериите се събират разделно и се предават за рецикларане. В супермаркетите има специални съдове, в които хората могат да изхвърлят старите си батерии. За съжаление обаче в България нещата далеч не стоят така и повечето хора не се замислят над това колко много могат да навредят на природата.

Годишно в нашата страна се изхвърлят хиляди батерии, било то от телефони, батерии за лаптоп или малки уреди. Всички те са пълни с отровни съединения. Крайно време е да осъзнаем какви ще са възможите последици. Рециклирането на стари батерии е от огромно значение за да запазим природата ни чиста. Разделното им събиране на батериите би било от изключителна полза и първата крачка към справянето с проблема. Ако искаме светло бъдеще, трябва да си го осигурим. Крайно време е държавата да вземе, необходимите мерки, за да стимулира всички да изхвърлят ненужните си батерии на определените за това места.

Знаете ли, че...

в."Стандарт": 300 лв. глоба за хвърлен тостер в кофата за смет 27.08.2013 прочети повече "24 часа": По 80 коли на ден се рециклират в базата на Макметал холдинг 04.06.2013 прочети повече

Новини

Eкобатери АД изпълни задълженията си за 2013г. 12.06.2014 прочети повече Рециклиране на стари батерии 07.04.2014 прочети повече Нова Наредба за определяне на реда за заплащане на продуктовата такса  06.01.2014 прочети повече